Gryning

Gryning

2015-03-03 Delling tränar viltspår med Speyside's Luke Skywalker

Dellings flockkompis Woodstock behövde trimmas och göras fin. Husse har gjort en deal med Yvonne J som innebär att hon fixar till W mot att husse tar med hennes fovve Luke och tränar viltspår.
Spårlängd: 725 m, släpad rådjursklöv, 1,5 dl nötblod/droppflaska. Liggtid: 21 timmar. Tall och granstamskog blandad med hällmarksskog. Blåbärsris, ljung, grovt gräs, mosshällar, blöthål. Stora höjdskillnader. Tilltagande regn övergående i spöregn och vindstilla vid spårläggningstillfället. Frost med nordlig vind under efternatten. Frisk västlig vind, sol och tinad mark vid spårgången.

Luke startar stensäkert, är snabb men sköter sig i stort bra, löser uppgiften.

Väl avklarat selade husse Delling för att gå samma spår som test på hur det är att gå där annan hund redan gått. Snygg markering av spårstarten, gick fint i löpan fram till en oblodad återgång där det blev rejält med snurr innan D hittade rätt. Gick generellt mer i lovart och närmare det lagda spåret än vad Luke hade gjort och genade inte. Syntes tydligt hur stamskogens skyddande krona gjorde att doftstråket blev bredare jämfört med i den glesa hällskogen där regnet gjorde att doftstråket  blev smalare. Tappar spåret vid en oblodad raksträcka (parallellöpande färskare spår?) men hittar tillbaka och går vidare i löpan.
Husse avslutade med att klappa hårt i handflatorna som skottsimulering och kommendera ”Spår!". Inga problem, full fart med nosen i backen och fram till klöven. Men bära den fick husse göra själv.
Husse är ganska övertygad om att D gick på spårlöpan och inte på Lukes/husses spår då D tog vinklarna där L genade.

Fasiken vet hur det skall gå på anlagsprovet den 8/3.

Inga kommentarer :