Gryning

Gryning

2015-03-08 Delling startar på anlagsprov för viltspårning - och blir godkänd

Så var det äntligen dags, iväg till Väne-Ryr, Skoglundarna, Viltvittringens kennel och mormor Amsi för att starta på anlagsprov för viltspårning. Och för att träffa morsan Babsan, syster Snotra & Vilda samt valpmatte och valphusse.

Husse var på plats tidigt, så D fick starta först i gänget. Husse log lite strävt inombords när vi kom fram till spårstarten, kände igen terrängen från tidigare starter med labben och fovven, och visste att här fanns flera STORA viltväxlar som kunde ställa till det.

Domaren anvisade startplats, D gick fram och hittade spårstarten ganska omgående, visade tydligt med nosen och med manér att "Här är det". Fortsatte i ett lugnt och behagligt tempo genom skogen, fick några korsande störningar av rådjur och i senare delen av spåret katt, men jobbade fint och med tydliga markeringar där han hittade intressanta dofter. Pratbar som vanligt när han jobbar.
Ute på ett blåsigt hygge ökade tempot något, men var fortfarande behagligt. Och så låg den där plötsligt, rådjursklöven.

"Får upp sitt spår direkt, spårar lite försiktigt i granplantering, men i det perfekta tempot. Kraftig vind på hygge, men inget problem. Har två ordentliga störningar men löser både katt och rådjur."

Husse fick tipset att inte sätta sig ner vid stöttning, skapar lätt en känsla av att något är mer fel än vad det i själva verket är. Under spårningen noterade husse att D var lite ovan vid att det gick en okänd person med bakom i spåret, och vars rörelser och klädljud skulle hållas reda på. Likaså var det mycket jämmer från träden när det blåste, lite spooky, måste ju kollas upp. Här finns det grejor att träna vidare på.

Idag fyller Delling nio månader, väger 22 kg och mäter ca 48 cm i mankhöjd.

Delling 9 månader

Inga kommentarer :