Gryning

Gryning

2015-04-03 Delling går skarpt sök och skrämmer nästan livet ur husse

I natt och idag på morgonen har Delling fått gå in vid trafikeftersök på rådjur. Påkört vid ca 23.00 igår kväll på stadsmotorvägen i Uddevalla. Att släppa hund i den aktuella miljön eller dess närhet är inte att tänka på.

Blodsmet på vägen. Nestor Kevin fick börja, drog rakt upp mot ett parti där viltstängslet var nervräkt så att ett "hål" på ca 5-10 m bildats. Brant uppförsbacke à la Bohuslän och tätt, tätt, tätt med brak- och benved hopflätat av kaprifol. Målmedveten spårning ca 150 m upp på en platå där vi fann en tallriksstor "stålega" med väldigt mycket blod med en tjock kaka blodlever. Snygg markering av K, sedan vidare längs åsen i högt tempo, ner för branten igen och vidare i botten av en bäckravin. Så upp på och tvärs över några gräsvallar, genom blöthål. Fortfarande het i linan. Upp genom en bokslänt, upp på nästa berg, runt ett varv, sedan stopp. På hela sträckan, ca 2 km från blodlegan till tapt så fann vi inget mer blod.  Bröt och gick tillbaka till bilen.

Selade på Delling och gjorde omtag. D hittade direkt ett ställe på vägen, ca 40 m från där K tagit an sitt spår, där det fanns massor av bloddroppar, troligen hade nosen och mulen fått sig en rejäl smäll, och djuret stått stilla här ett tag. D spårade så vinkelrätt mot vägen upp till viltstängslet för att vika av längs med och komma fram där K hade gått upp i stängselhålet. Följde sedan samma löpa som K och hittade blodpölen som markerades väldigt snyggt. Fortsatte till där K fick tapt, där D gick rakt fram och sedan i kringelikrokar ytterligare ca 1000 m. Var ett tag väldigt het, hade han varit mogen och om det varit ett sök där omgivningen medgivit det så hade husse släppt. När vi kom fram till en trafikled bröt vi. I säng klockan 03.00.

Kändes inte bra det här med blodpölen, så vi åkte tillbaka och gjorde omtag när det ljusnat. D fick nu försöka först. Tog samma väg som under natten upp till blodlegan, lika het som på natten. Vi hittade mer blodstänk i området runt blodpölen, men sedan blev det inte mer. Snurrade runt i området, fanns färsk rådjursskit, husse ville inte riskera att D tog an friska djur, så vi bröt.

På vägen tillbaka så gick vi längs motorvägen i skydd av kraftiga avbärarräcken. När D skulle lastas in i bilen så var han tvungen att krypa under räcket. Han skrämde då nästan livet ur husse genom att plötsligt backa när husse hjälpte till, varvid han gled ur selen och kom lös i vägrenen. Husse fick nästan panik. Som tur var tyckte D att trafiken var läskig och sprang upp på en bergknalle från vilken husse kunde locka in och koppla upp honom igen. Husse kommer att bära med sig ögonblicksbilderna resten av livet.

Gjorde sedan omtag med K, men inte heller han följde upp nattens spår.

Åkte runt och försökte där D och husse avbrutit på natten, letade fortsatt spår och blod, men allt var kallt och ointressant.

Inga kommentarer :