Gryning

Gryning

2015-04-05 Delling firar påsk i Värmland och tränar lydnadsmoment

Alla vovvarna, lill-husse Axel och husse har firat påsk i södra Värmland till husets katters stora förtrytelse. Delling har ett gott öga till dem, så det fick bli mycket utevistelse för katterna.

På påskaftonen så gick Delling och husse en promenad för att träna fotgående och kommandot sitt/stanna kvar. D är en helt annan hund när han är ensam med husse, väldigt uppmärksam och lyhörd, jämfört med när de två andra vovvarna är med. Sedan kursstarten av dressyrkursen har vi tränat 5-10 minuter om dagen. Under påskpromenaden så körde vi fotgående i 200 m följt av fritt koppelgående i 5-600 m. Varje period med fotgående startades och avslutades med kommandot "sitt". Själva sträckan var ca 8 km så det blev några upprepningar. Godis användes som belöning utan att husse för den skull gödslade med det.
I början var det si och så med åtlydnaden av kommandot sitt, samtidigt som "fot" funkade bra. Vart efter som vi övade så blev det bättre och bättre, framförallt stabiliteten i sittandet. Husse kunde ge slackt koppel och vandra runt D fram och tillbaka utan att D lättade. Vad gäller fotgåendet så är inte D fokuserad på husses ansikte, men går bra i läge och knänära. Resultatet av kommandot "sitt" är inte heller av typen "drop-down" under gång utan husse måste sakta in eller stanna för att det skall funka.

De sista kilometrarna föll D automatiskt in i fotgående utan kommando, vilket hade varit husses målsättning med hela promenaden. Precis så gjorde nestor Kevin på sin tid.

Inga kommentarer :