Gryning

Gryning

2015-04-06 Delling firar påsk i Värmland och tränar viltspår

Sent på påskdagens eftermiddag la husse tre släpspår med rådjursklöv och blod, två tänkta för Delling och ett för Woodstock. Spåren fick ligga över natt. Uppehållsväder, frost på natten, tinande rimfrost under Annandagens förmiddag. Sol och svag vind.

Dellings första spår låg helt och hållet öppet på en gräsvall och var tänkt som en övning i att gå rätt bland vinklar, återgångar och bloduppehåll. Över gärdet går flera rådjurs- och rävväxlar.

När vi så gick spåret var Delling inte alls fokuserad. Drällde omkring, käkade rådjursskit och letade sork. Slyngel! Med knixande och lirkande spårade han pö om pö, för att falla tillbaka i koprofagi. Till slut bar spåret bort från rådjurens kombinerade betesplats och avträde och Delling låste på spåret, men ca 5 meter i lä, vilket han aldrig gjort tidigare. Tog aldrig spårkärnan s a s. Men klöven hittade han. Spårlängd ca 750 m, liggtid ca 16 timmar, blodmängd 0,5 dl, spårningstid 18 minuter.

Under dagen fick Delling sedan vila och tramsa med oss andra.

Vid pass kl. 15.00 så gick vi på spår två, som låg i blandskog och i en slutgallrad granskog. "Piece of cake" tänkte husse, blöt och mjuk mossa.
Bra start, men som på förmiddagen i lä om kärnspåret. Missade ett par vinklar för det att han ville käka rådjursskit. Stora problem nere i storskogen, förmodligen pga korsande spår. Mycket stöttning av husse gjorde att D kom fram till klöven. Spårlängd ca 1,2 km, liggtid ca 23 timmar, blodmängd 1 dl. Spårningstid 55 minuter.

Helt klart spände husse för hårt, men D var också helt klart heller inte på humör. Skönt att han inte är en maskin.

Inga kommentarer :